Οστεοαρθρίτιδα – Συμπτώματα, αίτια και ορθομοριακή αντιμετώπιση

Οστεοαρθρίτιδα – Συμπτώματα, αίτια και ορθομοριακή αντιμετώπιση

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή και συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή αρθριτικών. Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 80% των ατόμων άνω των πενήντα ετών έχουν οστεοαρθρίτιδα σε κάποιο βαθμό. Κάτω από σαράντα πέντε ετών εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, ενώ πάνω από σαράντα πέντε εμφανίζεται έως και δέκα φορές πιο συχνά στις γυναίκες.

Oι αρθρώσεις των χεριών και οι αρθρώσεις που φέρουν το βάρος του σώματος – παραδείγματος χάριν τα γόνατα -πλήττονται συνήθως από την εκφυλιστική αυτή πάθηση. Παρατηρείται φθορά και μερικές φορές σημαντική καταστροφή του χόνδρου, που ακολουθείται από σκλήρυνση της περιοχής και εμφάνιση οστεόφυτων. Το αποτέλεσμα είναι πόνος, δυσκαμψία, κινητική δυσκολία και παραμόρφωση του σημείου, αλλά συνήθως με ελάχιστες φλεγμονές.

Η οστεοαρθρίτιδα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την πρωτογενή και τη δευτερογενή.

Η πρωτογενής οστεοαρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα χρόνιας φυσιολογικής φθοράς του χόνδρου με την πάροδο του χρόνου. Η συσσωρευμένη φθορά επηρεάζει τον πρωτεϊνικό ιστό του χόνδρου και το κολλαγόνο, που είναι ένα από τα κύρια συστατικά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενζύμων που καταστρέφουν τον φθαρμένο κολλαγόνο, με σκοπό την ανανέωση του ιστού.

Η δευτερογενής οστεοαρθρίτιδα σχετίζεται με προδιάθεση που είναι υπεύθυνη για τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει γενετική μηχανική ανωμαλία των αρθρώσεων, τραυματισμούς και κατάγματα κοντά στο σημείο που βρίσκεται η άρθρωση, παχυσαρκία, χειρουργικές επεμβάσεις, άλατα, φλεγμονές – ρευματοειδής αρθρίτιδα, ποδάγρα, κ.λπ. – καθώς και ανώμαλη πρωτεϊνική σύνθεση του χόνδρου.

 

Η χρόνια αυξανόμενη φθορά του χόνδρου περνά συνήθως απαρατήρητη από το ίδιο το άτομο, αλλά συχνά και από τον γιατρό του, διότι δεν ανιχνεύεται με τις συνήθεις ιατρικές εξετάσεις, παρά μόνο όταν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τότε μπορεί να είναι πολύ αργά και οι φθορές να είναι τόσο μεγάλες που να μη διορθώνονται εύκολα. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι μια πολύ ανεπαίσθητη πρωινή δυσκαμψία, η οποία εξελίσσεται σε συχνούς επαναλαμβανόμενους πόνου των αρθρώσεων που επιδεινώνονται με την κίνηση και βελτιώνονται με την ανάπαυση.

Η ορθομοριακή αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Όπως με την οστεοπόρωση, έτσι και με την οστεοαρθρίτιδα ακολουθούμε την άκρως αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο της ορθομοριακής διατροφής. Ενισχύουμε ορθομοριακά και αποτοξινώνουμε τον οργανισμό, μειώνουμε τις φλεγμονές που ως γνωστόν καταστρέφουν το κολλαγόνο και τον χόνδρο και εξασφαλίζουμε ότι οι ενζυμικές δραστηριότητες σύνθεσης κολλαγόνου και χόνδρου ενισχύονται σημαντικά. Έτσι όχι μόνο εξαφανίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα – πόνοι, δυσκαμψία κ.λπ. – αλλά ταυτόχρονα αναστέλλεται η φθορά του ιστού βοηθώντας τον οργανισμό να χτίζει συνεχώς νέο και υγιή χόνδρο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Μηνούδη «Οστεοπόρωση και Αρθριτικά»

Share this post