Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Η διατροφή που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Η διατροφή που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Η διατροφή που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) ορίζεται το σύνολο των συμπτωμάτων που προκαλούνται όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, που φυσιολογικά λειτουργεί ως μονόδρομη βαλβίδα, δεν λειτουργεί σωστά επιτρέποντας την παλινδρόμηση όξινου γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο έως και το φάρυγγα.

Συνήθη συμπτώματα

Η συνήθης συμπτωματολογία είναι καούρα, ρεψίματα, φουσκώματα και τυμπανισμός, τάση για εμετό, σιελόρροια, δυσοσμία στόματος και ταχυκαρδία.

Συμπτώματα από χρόνιες βλάβες της Γ.Ο.Π. μπορεί να είναι οισοφαγίτιδα, ευπάθεια σε βρογχίτιδες και ιγμορίτιδες, ουλίτιδα, κρίσεις άσθματος, πρωινός βήχας και βραχνάδα, οπισθοστερνικό άλγος (σαν καρδιακός πόνος), αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό, δυσκολία κατάποσης.

Παράγοντες κινδύνου της Γ.Ο.Π.

Το συχνότερο αίτιο είναι η διαφραγματοκήλη, η διολίσθηση δηλαδή μικρού τμήματος του θόλου του στομάχου μέσα στη θωρακική κοιλότητα μέσω μιας χαλάρωσης διαφράγματος, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Παράγοντες κινδύνου είναι ηλικία (άνω των 50 ετών), η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η εγκυμοσύνη, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), η υπερβολική άρση βαρών, το κάπνισμα, το χρόνιο άγχος και η υιοθέτηση ενός λανθασμένου διατροφικού προτύπου με πολλά ζωικά λίπη και πρωτεΐνες, όξινες σάλτσες, τηγανητά, γλυκά, σοκολάτα, καφέ και κατάχρηση οινοπνευματωδών, κυρίως μπύρας.

Υπάρχει τρόπος θεραπείας;

Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει στα αρχικά στάδια την οριζόντια αποφυγή των ανωτέρω τροφών, χωρίς όμως κάποια εξατομίκευση. Σε σοβαρότερες καταστάσεις χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των οξέων του στομάχου, όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), με αναφερόμενες όμως παρενέργειες σε χρόνια λήψη τους, την άνοια, τη νεφρική ανεπάρκεια, την ανεπαρκή απορρόφηση βιταμινών, ασβεστίου και μαγνησίου. Ως εναλλακτική στη χρόνια λήψη αυτών των φαρμάκων, προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση (θολοπλαστική) με λαπαροσκόπηση, με ενδεχόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως η δυσκολία στην κατάποση, οι ερυγές, ο εμετός και ο μετεωρισμός.

Φυσική αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα

Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική (Ο.Δ.Ι.) έρχεται να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα της Γ.Ο.Π. με φυσικά μέσα, προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές στη νοοτροπία, στη διατροφή και στον τρόπο ζωής του πάσχοντος, που θα επιφέρουν συνολική αναβάθμιση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Αναζητά και διορθώνει τα αίτια των κυτταρικών δυσλειτουργιών και όχι τα συμπτώματα που εξαρτώνται από αυτές. Στόχος είναι η σωστή κυτταρική ενυδάτωση, η μείωση και ο έλεγχος των φλεγμονών, η εξισορρόπηση των γαστρικών οξέων και της εντερικής χλωρίδας, η υποστήριξη των αποτοξινωτικών και αντιοξειδωτικών μηχανισμών, η κυτταρική θρέψη με ορθομοριακά στοιχεία και ένζυμα για την απρόσκοπτη λειτουργία της πέψης και την αφομοίωση των τροφών και φυσικά η μείωση του βιοχημικού άγχους, το οποίο επιδεινώνει όλες τις πιο πάνω κυτταρικές λειτουργίες.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι η ορθομοριακή ενυδάτωση, το σωστό πρότυπο αναπνοής για τη μείωση του συνδρόμου υπεραερισμού, την ενίσχυση του διαφράγματος και της ιστικής οξυγόνωσης στα πλαίσια του ορθομοριακού τρόπου διατροφής.

Μπορεί η διατροφή να μειώσει τα συμπτώματα;

Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική (Ο.Δ.Ι.) προτείνει την πρόσληψη τροφών αποκλειστικά βιοαναγεννητικών, που αποδεδειγμένα έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αυτές είναι όλες οι ορθογλυκαιμικές φρέσκες φυτικές τροφές βιολογικής γεωργίας, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς γλουτένη – για την αποφυγή ‘’κρυφών αλλεργιών’’ – παρασκευασμένων με τη μακροβιοτική μέθοδο μαγειρέματος. Λευκά άλευρα και ζάχαρη που προκαλούν υπερινσουλιναιμία, καθώς και όλες οι ζωικές τροφές, που αποδεδειγμένα είναι βιοξειδωτικές και προκαλούν επιδείνωση των φλεγμονών και τοξίνωση, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ο έλεγχος δυσανεξίας τροφών με την δοκιμασμένη μέθοδο Eliza, που ανιχνεύει ανοσοσυμπλέγματα στο αίμα, συνιστάται προκειμένου να γίνει εξατομικευμένο το διατροφικό πρόγραμμα του πάσχοντος από Γ.Ο.Π., αφαιρώντας τροφές που προκαλούν τροφικές δυσανεξίες με ανοσολογικό μηχανισμό, συντηρούν χρόνιες υποκλινικές φλεγμονές και φθείρουν την πεπτική βλεννογόνο.

Ο ιατρός-σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής έχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση, συνεργαζόμενος με τον πάσχοντα για την εφαρμογή των παραπάνω οδηγιών, είναι σε θέση να τον οδηγήσει στην ολοκληρωμένη αναβάθμιση της ψυχοσωματικής του υγείας και στην αυτοΐαση, όπως έχει ήδη συμβεί με χιλιάδες άτομα που εφαρμόζουν τις αρχές της Ο.Δ.Ι.

Δρ. Ιωάννης Χόρτης

Πνευμονολόγος
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής
Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ιατρικής Εταιρείας ΣΟΔΙ

Share this post